Dental Health Oral Teeth

Tartrul dentar sau piatra dentara reprezinta un depozit organo-mineral (format din substante minerale si placa bacteriana), are o culoare galben-bruna si este intalnit atat la dantura permanenta, cat si la cea de temporara. Din experienta cu pacientii, specialistii de la Clinica Vdental, sustin ca tartrul dentar poate aparea chiar de la varsta de 9 ani, din momentul cand apar dintii definitivi si poate fi intalnit chiar si dupa 40 ani.

Clinica Vdental – Cum se formeaza tartrul dentar?

Tartrul dentar, apare în urma unui proces, care conform specialistilor ar putea fi evitat. Bacteriile se depun pe dinti, in acest fel apare placa bacteriana si apoi se formeaza tartrul, care poate fi indepartat doar de medicul stomatolog in urma unor proceduri specializate. Acesta se formeaza, de obicei pe toti dintii, dar se observa intr-o cantitate mai mare pe suprafata interioara a dintilor inferiori, dar si pe suprafata exterioara a molarilor superiori. 

Specialistii de la Clinica Vdental avertizeaza, ca tartrul dentar se poate forma si pe suprafetele protezelor dentare, dar si pe aparatele ortodontice.

Clinica Vdental – Cum ne afecteaza tartrul dentar?

Clinica VdentalProvenind din mineralizarea placii dentara, care la randul ei este alcatuita din bacterii si resturi alimentare, tartrul dentar duce la aparitia bolilor parodontale, aparitia cariilor, respiratiei neplacute, sangerarilor gingivale, mobilitatea dintilor, iar in cele din urma poate duce la pierderea danturii. Tartrul afecteaza, de altfel si osul retroalveolar, care se poate retrage si in acest fel este afectata stabilitatea dintilor. 

Clinica Vdental – Cum poate fi prevenit tartrul dentar?

  1.       Igienizare;
  2.       Periaj;
  3.       Reducerea consumului de tigari si cafea;
Cum poate fi indepartat tartrul dentar?

Tartrul dentar poate fi indepartat doar cu ajutorul stomatologului, iar metoda folosita poarta denumirea de detartraj dentar. Acesta este un tratament ce contribuie la indepartarea tartrului dentar prin intermediului ultrasunetelor. Aceasta este o interventie non-invaziva si nedureroasa. Medicii stomatologi recomanda realizarea acestei proceduri o data la sase luni si o data la trei luni pentru fumatori.

 

Pentru pastrarea sanatatii dintilor dumneavoastra, recomandam indepartarea cat mai rapida, in cazul aparitiei a tartrului dentar.

La Clinica Vdental iti punem la dispozitie specialisti calificati, tratamente stomatologice moderne, eficiente si fara durere.

Pentru o procedura de indepartarea a tartrului dentar, ne puteti contacta, iar pentru mai multe detalii, va invitam sa ne urmariti si in social media.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *