Dental Health Oral Teeth

Hiperdontia sau dintii supranumerari reprezinta o afectiune intalnita in cazul dentitiei de lapte si a celei permanente ce se manifesta prin eruperea unor dinti in plus la nivelul cavitatii bucale. Acesti dinti pot creste in orice parte a gurii, insa, in mod special pot aparea la nivelul maxilarului superior, in regiunea frontala. In cele mai multe cazuri, poate fi vorba doar despre un singur dinte supranumerar. In cele ce urmeaza, specialistii de la Clinica V-dental au pregatit un material despre cauzele si insemnatatea dintilor supranumerari si cum poate fi rezolvata pe cale medicala aceasta problema.

Clinica V-dental – Cauze ale aparitiei dintilor supranumerari

In mod normal, in cavitatea bucala avem 32 de dinti temporari, iar dupa inlocuirea acestora, 32 de dinti permanenti. In cazul dintilor temporari, eruptia are loc pana la varsta de 12 ani, iar in cazul dintilor permanenti o eruptie completa se definitiveaza pana la 21 ani.

Persoana care dezvolta dinti supranumerari, sufera de hiperdontie. Cauzele care duc la aparitia dintilor supranumerari sunt fie legate de factorul genetic, fie de embriogeneza mugurilor dentari.

Clinica V-dental – simptome ale dintilor supranumerari

Dintii supranumerari sunt caracteristici atat barbatilor, cat si femeilor, dar cel mai des se intalnesc in

Clinica V-dental

cazul barbatilor.

In functie de forma, un dinte supranumerar poate fi:

-suplimentar (are o forma similara cu cea a dintelui langa care creste);

-tuberculat (dintele are o forma tubulara);

-odontom compus (mai multi dinti mici);

-odontom complex (masa dezorganizata si amorfa de substanta dentara);

-conic (un dinte lat la baza, in forma de con);

Clinica V-dental – tratamentul dintilor supranumerari

Exista diverse cazuri cand dintii supranumerari nu necesita tratament, totusi exista situatii cand medicul stomatolog este nevoit sa extraga dintii suplimentari.

Stomatologii de la Clinica V-dental au intalnit, de-a lungul timpului, atat pacienti care aveau un dinte in plus, cat si pacienti cu mai multi dinti supranumerari. Specialistii nostri stiu ca o afectiune precum hiperdontia cauzeaza probleme ale esteticii dentare, intrucat acesti dinti supranumerici afecteaza traiectoria dintilor permanenti, iar aglomeratia cauzata de catre acestia duc la o sensibilitate si mai mare a cavitatii bucale.

La Clinica V-dental, problema dintilor supranumerari poate fi rezolvata in cateva sedinte. In functie de necesitate, acestia vor fi extrasi, iar medicul va prescrie tratamentul necesar pentru vindecarea ranii.

Pentru mai multe detalii, contacteaza-ne sau urmareste-ne in social media!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *