Dental Health Oral Teeth

Halitoza, in termeni medicali reprezinta respiratia urat mirositoare emanata din cavitatea bucala sau cavitatile asemenea sinusurilor, nasului sau faringelui. In linii generale, halitoza orala este o afectiune cauzata de microflora cavitatii bucale si a germenilor patogeni anaerobi. Pentru a putea preveni si trata halitoza orala, trebuie sa cunoastem cauzele care duc la aparitia ei. In cele ce urmează, specialistii de la Clinica V-dental au pregatit un material, in care este evidentiata importanta igienei orale in prevenirea halitozei, dar si necesitatea de a recurge la un consult medical specializat in cazul aparitiei, cat si metodele de tratament.

Clinica V-dental – cauzele aparitiei halenei sau respiratiei urat mirositoare

Potrivit National Institutes of Health SUA, aparitia halitozei are la baza cauze patologice sau nonpatologice si care reprezintă o consecință a igienei orale necorespunzatoare sau a unor afectiuni medicale. Statistic vorbind, 50% din populatia globala sufera de halitoza temporara sau cronica, iar 90% dintre cazuri au demonstrat ca sursa respiratiei dezagreabile este cavitatea bucala si mai exact igiena orala precara, consumul de anumite alimente sau bolile paradontale sau infectii ale tractului respirator.

Calitatea respiratiei se poate modifica odata cu inaintarea in varsta. Odata cu venirea adolescentei, mirosul sufera deja modificari si devine mai intepator.

Printre cele mai intalnite cauze ale halitozei orale sunt:

Clinica V-dental-resturile alimentare, care duc la dezvoltarea placii bacteriene, ceea ce formeaza mirosul dezagreabil al cavitatii bucale;

-consumul anumitor alimente si bauturi precum: cafea, alcool, usturoi, ceapa etc;

-produsele care contin tutun;

-igiena orala precara, care presupune neutilizarea atei dentare sau a solutiilor antibacteriene pentru clatirea cavitatii bucale, cat si periajul dentar care nu este facut corect;

-cauze stomatologice precum: carii, paradontoza, gingivita, abcese, proteze neigenizate;

-unele medicamente, precum antihipertensivele, antihistaminicele, antibioticele, antidepresivele;

-febra si deshidratarea;

-schimbarile hormonale;

-infectii ale cavitatii bucale, nasului sau gatului;

Clinica V-dental –halitoza orala: diagnostic si tratament

In momentul in care este sesizat un miros neplacut al cavitatii bucale este recomandata adresarea la medical specialist pentru a stabili cauza aparitiei acesteia. De regula, consultul ar trebui sa aiba loc dimineata, pentru ca alimentele consumate ulterior sa nu aiba o influenta asupra examenului medical. De asemenea, medicii specialisti recomada pacientilor sa nu foloseasca inainte de consult parfumuri, rujuri sau creme care ar putea ascunde mirosul.

Pentru un diagnostic corect, specialistul va intreprinde un examen clinic general care cuprinde: anamneza, interogatoriu, examenul limbii, aspectul gingiilor, a amigdalelor, igiena bucala si existenta xerostomiei (aspectul de gura uscata).

Specialistii de la Clinica V-dental, considera ca cea mai eficienta metoda de tratament a halitozei este respectarea unei igiene orale corecte. Atunci, cand cauzele aparitiei respiratiei urat mirositoare sunt altele decat nerespectarea igienei, medical stomatolog poate face urmatoarele recomandari de tratament:

-utilizarea gelurilor antibacteriene:

-solutii pentru clatirea cavitatii bucale;

-paste de dinti cu continut antibacterian;

-tratarea bolillor paradontale;

-combinarea periajului dentar, lingual si clatirilor orale;

Halitoza este un motiv pentru prezentarea la medicul stomatolog, fapt pentru care specialistii de la Clinica V-dental sunt pregatiti sa va ofere expertiza necesara in acest sens.

Pentru mai multe detalii, contacteaza-ne sau urmareste-ne in social media.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *