Dental Health Teeth

Pragul unei clinici stomatologice este pasit zilnic de zeci de pacienti, ceea ce duce la cresterea incarcaturii microbiene a spatiului acesteia. Clinica Vdental informează, că atunci cand este vorba despre igiena si sterilizare, este necesar a fi respectat cu strictete protocolul privind dezinfectia si sterilizarea instrumentelor stomatologice.

Clinica Vdental: ”Normativa EN 554 defineste procesul de sterilizare ca fiind procesul prin care probabilitatea existentei unui microorganism sa fie mai mica de 1 la 1.000.000”.

Clinica Vdental prezinta etapele dezinfectiei si sterilizarii instrumentelor medicale din cabinetele stomatologice:

 

  •  Pre-dezinfecția sau decontaminarea este procesul prin care se reduce incarcatura microbiana a instrumentelor, dar și evita uscarea contaminanților pe instrumente. Aceasta etapa presupune imersarea instrumentarului mare intr-o cuva cu capac, iar instrumentarul mic este imersat intr-o cutie cu sita, utilizandu-se detergent dezinfectant de grad mediu. Timpul de imersare nu trebuie depasit, pentru a evita coroziunea instrumentelor.
  • Clatirea.Clinica Vdental
  • Curatarea mecanica– se poate face manual, ultrasonic sau automatizat.

-Manual – sunt utilizate perii de forme si marimi adecvate, intr-o tava cu dezinfectant-detergent de nivel mediu. Operatorul va purta obigatoriu manusi groase, masca si ochelari de protectie.

Important: Clinica Vdental preintampina ca aceasta este o procedura riscanta din punct de vedere a sigurantei operatorului.

-Ultrasonic – utilizata indeosebi pentru instrumentarul mic; intr-o cuva ultrasonica se foloseste detergent enzimatic sau detergent de nivel cel putin mediu in vederea imersarii instrumentelor, care trebuie sa fie acoperite de lichid complet si sa nu atinga peretii cuvei. Solutia se schimba zilnic. 

-Automatizat – se va utiliza o masina automatizata, respectandu-se cu strictete indicatiile producatorului.

  •  Curatarea finala – utilizata doar in cazul curatarii manuale sau ultrasonice.Clinica Vdental
  •  Dezinfectia finala – pentru instrumentarul autoclavabil ce a fost curatat manual sau ultrasonic cu detergent enzimatic, aceasta procedura se realizeaza intr-o cuva cu capac, fiind folosit in acest caz un detergent de nivel cel putin mediu. In cazul curatarii automatizate, aceasta procedura nu este necesara.
  • Uscarea si inspectia -se realizeaza cu prosoape curate, de unica folosinta, cu jet de aer comprimat sau masini de uscare. Instrumentarul curatat automatizat nu necesita uscare, aceasta iese gata uscat.
  • Lubrefiere– se realizeaza numai daca este nevoie, prin utilizarea unui spray sau a unor dispozitive de curatare.
  •  Ambalarea – trusele si instrumentarul chirurgical se ambaleaza in pungi de hartie sau plastic si se sudeaza, iar instrumentarul divers se aranjeaza in casolete metalice; acele și frezele se ambaleaza individual in pungi de hartie sau plastic sau se pregatesc chituri pentru manopere.
  •  Sterilizarea – se realizeaza in autoclav.

Clinica Vdental recomanda:

Recomandăm sa se realizeze zilnic controlul sterilizarii. Pentru un control total al procesului de sterilzare, Clinica Vdental  foloseste indicatori chimici de sterlizare, cel mai utilizat si performant fiind testul Bowie & Dick. Pentru mai multe informatii, te invitam sa ne urmaresti si pe social media, iar pentru un tratament profesionist, ne poti contacta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *